Project omschrijving

De Toeslagenaffaire zette de Belastingdienst in een kritisch daglicht. In rapporten werd duidelijk dat er sprake was geweest van institutioneel racisme. Dit leidde ertoe dat de Dienst de noodzaak voelde om te onderzoeken hoe vooroordelen een rol spelen in het werk. Zowel in het contact met burgers en ondernemers als in het contact van collega’s onder elkaar. Het ongemakkelijke gesprek moest worden aangegaan in de hele Belastingdienst met 27.000 medewerkers.

Spirit of the Age werd betrokken bij de opzet van een pool van dialoogbegeleiders die in ieder team het gesprek over de rol van vooroordelen in het werk zou gaan begeleiden. Spirit of the Age leidde daartoe 60 mensen op in dialoogvoering in het algemeen en het voeren van socratische gesprekken en waarderend onderzoek (Appreciative Inquiry) in het bijzonder. In het kader van deze training voerde iedereen ook zelf het ongemakkelijke, indringende en onvergetelijke gesprek over hoe vooroordelen een rol spelen op de werkvloer. Iedereen bracht casuïstiek in aan de hand van de volgende vraag: “Kun je een ervaring noemen uit je werk waarin vooroordelen een rol speelden in je houding, gedrag of beslissingen ten opzichte van een ander? Of heb je wel eens vooroordelen van anderen over jou ervaren?”.

Spirit of the Age brengt haar expertise in over hoe een veilige bedding gecreëerd kan worden voor gesprekken die ook kunnen gaan over zaken waar je het liever niet over hebt. Daartoe heeft Spirit of the Age de afgelopen 20 jaar ervaring opgedaan in vaardigheden, houding en het bewustzijn dat dit vraagt. Deze expertise zet Spirit of the Age zelf in bij het begeleiden van gesprekken, maar deelt deze ook graag in trainingen om andere mensen bekwaam te maken voor het ongemakkelijke gesprek.