‘Wat wilt u later worden?’, vroegen leerlingen aan een aantal bekende en minder bekende mensen, zoals staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en directeur MVO Nederland Maria van der Heijden. Deze interviews maken onderdeel uit van de campagne ‘Wat wil jij later worden’ die Dagjelesgeven ter gelegenheid van het vijfjarige bestaan van de stichting, lanceerde. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 6 oktober op Scholengemeenschap Lelystad maakten zo’n 150 leerlingen kennis met allerlei professionals en stelden vragen over hun opleiding en ervaringen. De verhalen en tips zijn gebundeld in een online inspiratiegids.

Dagjelesgeven

Dagjelesgeven is in 2011 opgericht door Joost Borsboom (ThiemeMeulenhoff) en Femke Zwaal (Spirit of the Age) om gastdocenten te bemiddelen voor het voortgezet onderwijs. De stichting heeft een netwerk van zo’n 500 gastdocenten en 100 scholen uit heel Nederland. De gastdocenten worden ingezet in het kader van profiel- of studiekeuzedagen, ondernemerschapsprogramma’s of voor specifieke themalessen zoals over duurzaamheid, social media en internetsecurity.

Campagne

Met de campagne wil Dagjelesgeven aandacht vragen voor een betere loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB) op middelbare scholen. Femke: “Een verkeerde studiekeuze leidt tot veel frustratie en kost de samenleving veel geld. Scholen hoeven dit niet alleen op te lossen, maar kunnen gebruik maken van de kennis en ervaring die de maatschappij te bieden heeft. Dagjelesgeven heeft een groot netwerk van professionals die het leuk vinden om af en toe voor de klas te staan en over hun werk of vak te vertellen”.

Maatwerk

Scholen kloppen met heel verschillende vragen bij Dagjelesgeven aan. Soms om een dagje voor brugklassers over ondernemen te verzorgen, dan weer voor een serie lessen over interculturele communicatie of een profielkeuzeproeverij. Dagjelesgeven selecteert en brieft de gastdocenten en helpt de school bij de voorbereiding. Met steun van EY heeft Dagjelesgeven samen met een aantal scholen het programma De (Sociaal) Ondernemende School ontwikkeld, waarin leerlingen met behulp van gastdocenten een eigen onderneming opzetten.

Inspiratie

Zowel de leerlingen, docenten als de gastdocenten zijn positief over het contact dat door Dagjelesgeven ontstaat. Voor leerlingen en docenten is het leuk en leerzaam om de ervaringen en tips van mensen uit de praktijk te horen en voor de gastdocenten is het inspirerend om een bijdrage te leveren aan de oriëntatie van jongeren. Sommigen besluiten zelfs om de overstap naar het onderwijs te maken.

Meer informatie: www.dagjelesgeven.nl