Project omschrijving

Dit jaar togen Olga en ik (Renate) weer naar Horsham bij London voor een internationale conferentie van mensen die professioneel met dialoog bezig zijn. De organisator was wederom de Academy of Professional Dialogue. Dit jaar was het aantal deelnemers iets behapbaarder, namelijk 45 uit ongeveer 20 landen. Het blijft een feest om elkaar te ontmoeten, te inspireren en van elkaar te leren.

Accreditatie
Inmiddels had ik een jaar bijgedragen aan het onderzoeken van accreditatie van dialoogbegeleiders. Een interessante zoektocht naar wat het van iemand vraagt en wat je moet kunnen om een groep mensen in dialoog te brengen. Op de eerste dag bespraken we de voorlopige conclusies en spraken met elkaar af om een meerdaagse sessie te organiseren om elkaars stijlen te ervaren, alvorens op papier tot conclusies te komen. Want op papier tot conclusies komen bleek veel complexer dan we aanvankelijk dachten.

Workshops
Dit jaren waren er 9 papers geschreven en iedere schrijver had een dagdeel de ruimte om in een workshop met zo’n 15 deelnemers stil te staan bij de inhoud ervan. Het feit dat er veel meer tijd was voor de workshops was een grote verbetering ten opzichte van vorig jaar. Er ontstond nu echt ruimte om met elkaar in dialoog te gaan.

Olga’s paper over Nederland in Dialoog
Olga was een van de schrijvers en had in een paper geschreven met de titel: The Netherlands in Dialogue: A Structural Approach to Dialogue Across Society”. In het artikel (hier in zijn geheel te lezen) vertelt ze over haar ervaringen met het ontstaan, de groei van Nederland in Dialoog en hoe de Stichting op 15 oktober 2019 tot een afronding is gekomen. Een persoonlijk verhaal waar veel mensen interesse in hadden, waardoor er met 20 mensen uit alle windstreken een diepgaand gesprek ontstond over het bewustzijn wanneer er een eind aan initiatieven mag komen. En over hoe het optuigen van een structuur het leven uit een initiatief kan halen. Ook een interessante vraag voor de Academy zelf, die tamelijk old-school in structuur wordt gegoten.

Verademing en ongemak
Ongeveer halverwege de conferentie waren Olga en ik uitgenodigd om een plenaire dialoog te begeleiden op een wijze zoals we dat zelf graag zouden doen. Die uitnodiging namen we aan en na enig overleg met de Nederlandse afvaardiging besloten we een dialoog in een grote cirkel te faciliteren met behulp van een talking stick uit de tuin. Het werd een dialoog waar het verlangzamen en het spreken over de vraag in het midden centraal stond. Voor veel mensen was het een verademing om een rustiger gesprek te voeren en voor anderen bleek het niet zo gemakkelijk. De crux zat ‘m in de mate van WIJ-bewustzijn die het vraagt om met 45 mensen iedereen de ruimte te geven om aan het woord te komen. Een mooie oefening.

Boekpresentatie
Tijdens de conferentie presenteerde de Academy ook twee boeken. Eén met de papers van de vorige conferentie en een boek van de Canadese Marie-Ève Marchand met als titel “The Spirit of Dialogue in a Digital Age” (verkrijgbaar bij Amazon en Bol.com).

Olga en ik hebben het boek inmiddels beide gelezen en kunnen het zeer aanbevelen. Het is een boek waarin zij op een heel doordachte, wijze en ervaringsrijke manier over dialoog schrijft. Ze nodigt de lezer uit tot het gebruiken van zes practices en die past ze vervolgens toe op Innerlijke Dialoog, Een-op-Een-dialoog en Groepsdialoog. Marie-Ève begeleidde daarnaast tijdens de conferentie ook een indrukwekkende workshop over “Post-conventional order”-denken en -bewustzijn. Fijn om zo geïnspireerd te worden.

Bijeenkomen in Nederland
Voortkomend uit de conferentie plannen we inmiddels met een groep Nederlanders een bijeenkomst voor iedereen die zich in Nederland professioneel met dialoog bezighoudt. Het doel is allereerst uitwisseling, inspiratie en elkaar kunnen vinden in dialoogland; een veelstromenland.