2017 hebben we ervaren als een doorbraak voor dialoog. Steeds meer organisaties komen tot het inzicht hoe groot de waarde van dialoog is om onder meer:

 • goed met elkaar te kunnen samenwerken,
 • goed naar klanten te kunnen luisteren,
 • leiderschap te ontwikkelen,
 • en om samen na te denken over de visie en missie van de organisatie.

Deze toegenomen interesse in dialoog uit zich in het feit dat we afgelopen jaar ruim 200 mensen in company hebben getraind. Een deel daarvan in samenwerking met het Dialoog Expertise Centrum van Rabobank Nederland, dat we hebben helpen opzetten. Met onze missie om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met dialoog gaat het dus goed.

Leerweg Dialoog

Onder de naam Leerweg Dialoog biedt Spirit of the Age verschillende trainingen voor dialoog. Sommige met open inschrijving zoals onderstaande training, sommige in company. Daarbij zijn er ook leerwegen tot trainer en dialogisch leiderschap. Zie ook: http://leerwegdialoog.nl/trainingen/.

In 2017 zijn we met nieuwe trainers gaan werken. Onder andere met Raymond Witvoet. Hij schreef een mooie blogpost over de waarde van dialoog die we graag delen: http://raymondwitvoet.nl/4-universele-verlangens-van-ont-wikkeling/.

Open dialoogtraining in maart 2018

Maart 2018 start er weer een training dialoog begeleiden waarvoor je je in kan schrijven. De training bestaat uit drie dagen waarin vooral veel ruimte genomen wordt voor het oefenen met en inzicht krijgen in drie verschillende methoden van dialoogvoering. Er is in deze training plek voor 12 deelnemers. Dit geeft ons de ruimte om alle deelnemers persoonlijke aandacht te geven tijdens de oefeningen. De training is geschikt voor een ieder die de ambitie heeft om in zijn of haar organisatie gesprekken op een meer verbindende manier te begeleiden en het potentieel in de organisatie wil ontsluiten door met aandacht een gezamenlijk onderzoek te doen rond een betekenisvolle vraag.

In de zes dagdelen staan we stil bij:

 • Basisprincipes van dialoog
 • Gespreksleiderschap
 • Luisteren, aandacht en de waarderende aanpak
 • Onderzoeken en de socratische aanpak
 • Consulteren, helen en werken met een spreeksymbool
 • Uitdagende situaties
 • Context creëren voor dialoog

Iedere deelnemer begeleidt een dialoog in de training en krijgt daarop een persoonlijke terugkoppeling. Daarnaast vragen we iedereen zelf een dialoog te organiseren.

Data en kosten

De data van de training zijn 9 maart, 23 maart en 13 april 2018. De kosten bedragen € 995 exclusief BTW voor particulieren en zzp-ers en € 1.295 exclusief BTW voor organisaties. Meer informatie vind je op http://leerwegdialoog.nl/training-dialoog-begeleiden-met-3-methodieken/.