Project omschrijving

Sinds november 2017 organiseren Hildi Glastra van Loon en ik (Renate) reeksen van drie dialoogavonden voor hoogbegaafden. Hildi is een beeldend therapeut en heeft een bedrijf in het begeleiden van hoogbegaafde kinderen, hun ouders en leerkrachten. Wij zijn complementair: zij creatief en ik van de dialoog.

Het doel van de dialoogavonden is hoogbegaafden met elkaar in contact te brengen omdat zij elkaar kunnen inspireren in het omgaan met hun hoogbegaafdheid. Hoogbegaafden voelen zich namelijk regelmatig anders of alleen. Onder hoogbegaafden verstaan wij overigens mensen die snel, sensitief, autonoom en creatief zijn.

We starten de avond met een creatieve opdracht. Tekenen, kleien, associëren met afbeeldingen, alternatieve functies bedenken voor voorwerpen. Daarna volgt een dialoog over een door de groep gekozen thema.

Dialoogvragen die we hebben besproken, zijn:

  • Hoe is het om hoogbegaafd te zijn?
  • Wat betekent het om veelzijdig te zijn?
  • Het wel/niet aangaan van mijn eigen hoogbegaafdheid.
  • Hoe ga ik om met oordelen in mijn relatie met anderen?
  • Hoe kan ik mijn hoogbegaafdheid benutten?
  • Hoe zorg ik goed voor mezelf?
  • Hoe werkt jouw hoofd?

De creatieve start en daarna een dialoog blijkt voor hoogbegaafden een goede combinatie. Het helpt om uit het hoofd te komen, omdat daar vaak de nadruk ligt en het er erg druk kan zijn. Intelligente mensen kunnen met elkaar ook de competitie aangaan om het beste idee.

In de dialoog is het nadrukkelijk de bedoeling om niet vanuit abstracte ideeën met elkaar te spreken maar op basis van persoonlijke ervaringen. Deze switch levert mooie intieme gesprekken op, waarin mensen zich steeds meer durven uitspreken over hoe het leven (soms moeilijk) is.

Hoogbegaafden voelen zich door de gesprekken nog wel ‘anders’, maar minder alleen daarin. Omdat ze ontdekken dat er meer mensen zijn die denken, voelen en ervaren zoals zij.

Een veel genoemde feedback die we krijgen is de verbazing over hoe eenvoudig het eigenlijk is om met onbekenden zulke diepe gesprekken te hebben. Dat is een grote meerwaarde.

Het is natuurlijk wel zo dat deelnemen aan een dialoog eenvoudig lijkt, omdat niet zichtbaar is welke voorbereiding erin zit en wat Hildi en ik al vanaf binnenkomst doen om een veilige container te bouwen. Maar we zijn zelf ook iedere avond weer verbaasd en dankbaar over de mooie gesprekken die er ontstaan.