Project omschrijving

Vanuit onze buitenpost in Frankfurt am Main een kort bericht van Renate over wat zij daar zoal doet in dialogisch opzicht:

  • We bouwen sinds 2017 aan een Duitse Academy of Professional Dialogue. Het is een plek waar we uitwisselen over hoe ieder van ons met dialoog bezig is in het werk. In een Kliniek voor nierdialyse, op een PABO-opleiding, in de klas van een basisschool, werkend aan een proefschrift, met hoofbegaafden.
  • De beoefening van dialoog doe ik in een groep van zeven dialoogliefhebbers, waarmee we inmiddels ruim twee jaar om de maand met elkaar in dialoog gaan over wat zich op dat moment aandient. Dit jaar zijn we door spanningsvolle momenten – gerelateerd aan regels en macht – heen bewogen, maar we zijn erbij gebleven. Heel leerzaam en mooi.
  • In de één-op-één vorm krijgt dialoog een plek in de gevangenissen waar ik als vrijwilliger Nederlanders bezoek die hier vastzitten. Soms vrolijk, dan weer moeizaam en af en toe gesprekken van hart tot hart waar we weken op kunnen teren.
  • Sinds 2014 maak ik ook deel uit van een ULAB-groep waarin we dialoog beoefenen op basis van Theory U. Helaas sluiten we dit regelmatige samenzijn in januari 2020 af na zes jaar met elkaar meereizen. Het was voor ieder van ons een Life Fostering Island.
  • Tot slot heb ik eindelijk mijn ervaringen gepubliceerd over drie dialogen die ik in 2016 heb georganiseerd over hoe de geschiedenis van Duitsland nu nog een rol speelt in het dagelijks leven. In het artikel “Onderstromen in Duitsland” ga ik in op het waarom van die dialogen, hoe ze vorm kregen en welke inzichten we eruit hebben opgedaan.